Title Image

Pressrelease: Premiär för Barriärorkestern 29 oktober 2015

Pressrelease: Premiär för Barriärorkestern 29 oktober 2015

Barriärer är som magneter, barriärer drar till sig och lagrar kultur, idéer, uppfattningar, beteenden, fördomar. Barriärer är motstånd, gränser, hinder, skydd. Barriärer kan man gå runt, igenom, bryta ner, rasera och bygga upp. Barriärer kan ge energi, idéer och lösningar.

Premiär för 
BARRIÄRORKESTERN
med uruppförande av den experimentella ljudkonstföreställningen
RESILIENCE, GROUND LAYER MODULES i två akter

Idé, komposition och regi
ANN ROSÉN
Text
HELENA BOBERG

FYLKINGEN, TORSDAG 29 OKTOBER 2015, KL.19.30

Pressvisning: Öppen repetition torsdag 15 oktober kl. 17-18, Fylkingen, http://fylkingen.se

När orkester efter orkester läggs ner väljer Ann Rosén att starta en ny! Barriärorkestern består av några av Sveriges främsta musiker och konstnärer – utvalda för sin speciella kompetens och vilja att utmana, ta spjärn och använda sina egna barriärer för att utveckla musiken:
Anna Lindal violin, Eva Lindal violin, Elsbeth Berg viola, Sara Sjödahl piano och dragspel, Jörgen Pettersson saxofon, Matias Björnstad Karlsen saxofon, Ola Paulsson saxofon, Jakob Riis trombon, Girilal Baars röst/sång, Helena Boberg röst, Sten‐Olof Hellström synt och elektronik och Ann Rosén

För Barriärorkesterns första spelning har Ann Rosén komponerat verket RESILIENCE, GROUND LAYER MODULES i två akter med text av Helena Boberg. Med strängar och stråkar, med blås och brus, med elektroniska instrument och textila motstånd, i mötet mellan konstformer och traditioner moduleras konserten fram.

Ann Rosén är ursprungligen utbildad som skulptör på Konstfack har varit verksam som ljudkonstnär och tonsättare sedan 90 talet. På senare år har hon fått stor uppmärksamhet för projektet Syntjuntan som 2013 fick Manifestpriset för bästa experimentella skiva. I sin ljudkonst arbetar hon med att bredda förrådet av klanger genom textila sensorer där musikerna, genom rörelser som sträcker och släpper spänningen i materialet, styr datorgenererade ljudfiler och processer. Olika ljud som knaster, sprak, brus och elektroniska artefakter är vanligt förekommande i Ann Roséns ljudvärld, men också rumsliga landskap som tillkommer via olika synteser skapade i realtid. Många gånger finns visuella inslag av design, apparatur och material innovativt integrerat i hennes framföranden.

De senaste åren har komponerandet – oftast i kombination med egentillverkade elektroniska musikinstrument – tagit allt större plats i Anns konstnärskap. I verket RESILIENCE och genom BARRIÄRORKESTERN sammanfattas Anns långa konstnärliga verksamhet i ett modulärt verk för de specialbyggda instrumenten KNÄMUDD och INTEOCH, röster och blandad instrumentation.

Barriärorkestern och verket RESILIENCE ingår som en del av Ann Roséns projekt Stora Barriärorkestern som vill utmana våra inre och yttre barriärer, de vi bär inom oss och de vi möter i relationen till omvärlden, fördjupa samarbetet med musikerna och komponera och utveckla nya instrument, speltekniker, musik och konst. Stora Barriärorkestern (http://storabarriarorkestern.se/). Projektet genomförs med stöd av Konstnärsnämnden och Längmanska kulturfonden. Tack till Genelec.

Premiär: http://fylkingen.se/node/2115

Förfest: http://fylkingen.se/node/2112

Pressbild: Pressbild

Kontakt: Ann Rosén 0708-109838, ar (snabela) annrosen.se

Ann Rosén: http://annrosen.se/   http://storabarriarorkestern.se/  http://schhh.se/ http://syntjuntan.se/   http://ljudexkursioner.se/   http://knyppel.se/

————————————————————————————————————————————————————————

Pressmeddelande_Premiär för Barriärorkestern_1510